Gesteunde projecten

Een selectie

Puck Verkade: Plague (2019)

2019

Een vlieg fantaseert over het uitsterven van de mensheid, een surrealistische analogie wordt getrokken tussen de gekwelde psyche en de uitputting van de aarde. Dit alles mondt uit in een Kafkaëske metamorfose van de huisvrouw tot vlieg. Puck Verkade (NL 1987) realiseerde deze video-installatie met een mix van zelfgemaakte poppen, camerawerk waarin ze een rol speelt en stop-motion animatietechnieken.
[Foto: Zabludowicz-collectie]

Erik van Lieshout: G.O.A.T (2017)

2017

Erik van Lieshout (NL 1968) werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Kochi Muziri Biënnale in India. Toen hij aankwam waren de geiten er nog. Hij richtte een tentoonstellingsruimte in als geitenstal waarvoor hij twee geiten huurde als vervreemdend element om contact te maken. Op zijn eigen chaotische manier filmde hij de ruimte, de bezoekers, de geiten en zichzelf om uiteindelijk een humoristische film van 61 minuten te maken die wel een kop en een staart heeft, om in geitentermen te blijven.
[Foto: de installatie bij Galerie Annet Gelink]

Anna Hoetjes: Interface (2017)

2016

Stel je voor dat er altijd een scherm is tussen je gezicht en de buitenwereld. Interface van Anna Hoetjes (NL 1984) is een korte sciencefictionfilm geproduceerd door VPRO Dorst, die tijdens het Nederlands Film Festival 2017 in première ging en vervolgens tijdens het Imagine Film Festival in EYE werd vertoond.

[Foto: vpro.nl]

Minne Kersten: Constant companion (2021)

2021

Minne Kersten (NL 1993) heeft voor haar tentoonstelling Constant Companion (2021) in Hotel Maria Kapel te Hoorn diepteonderzoek gedaan naar verdriet, verlies, en de symboliek rond zwarte vogels, in de schilderkunst, beeldhouwkunst en de film. Ze maakt ruimtelijk werk, tekeningen en films die ze opneemt in zelfgebouwde sets en decors. In deze korte film speelt Raaf als mythologisch personage de hoofdrol.
[Foto: Egbert Dommering]

Melanie Bonajo: Night Soil #3/Nocturnal gardening (2016)

2016

Melanie Bonajo (NL 1978) maakt multidisciplinair werk waarin ze fotografie, video, performances, muziek en installaties combineert. In de Night Soil triologie onderzoekt ze hoe de mens zich verhoudt tot de technologische ontwikkelingen en de consumptiecultuur. Dit derde deel gaat over radicaal vernieuwende manieren om in voedsel te voorzien.
[Foto: FOAM 2016]

Melanie Gilligan: The Common Sense (2014)

2015

Melanie Gilligan (CA 1979) werkt in verschillende media waaronder film, installatie en performance. The common sense is een voorbeeld van hoe science fiction als thema in de videokunst doordringt. Gilligan vroeg zich af wat er gebeurt als je fysiek kunt ervaren wat een andere persoon voelt en beleeft. Ze bedacht een apparaat (The Patch) dat als een transmitter functioneert. Dit grootschalige werk kwam tot stand in het kader van een gezamenlijk project van Casco, De Hallen en De Appel. De verschillende delen waren achtereenvolgens bij deze instellingen te zien in een prachtig opgebouwde installatie. Het werk is aangekocht door De Hallen. [Foto: De Appel]

Loes en Egbert Dommering hadden veel interesse in het werk van jonge artiesten als Guido van der Werve (Papendrecht 1977), Anri Sala (Tirana, Albanië 1974) en Yael Bartana (Alufa, Israel, 1970). Zij zagen het werk van deze artiesten in Galerie De Appel in Amsterdam. Zij waren heel enthousiast en zij begonnen in het begin van deze eeuw met hun video collectie.

De collectie Dommering. Kunstmuseum Den Haag 2011
2019

Giulio Squillacciotti (IT 1982): What has left since we left

Stel dat de Europese Unie in 2032 nog slechts uit drie landen bestaat, Nederland, België en Duitsland. Is de Unie dan ten einde? Film gepresenteerd in 2021 tijdens de Rencontres Internationales Paris/Berlin en in Whitechapel Gallery.

2018

Lyubov Matyunina (RU 1985): I am a tool of gentrification

Onderdeel van een experimentele documentairereeks over het gentrificatieproces van Amsterdam. Wat is de rol van de kunstenaar in dit proces? Gepresenteerd op AT5 en RietveldTV.

2018

Mehraneh Atashi (IR 1980): De grenzen van de aarde van kust tot kust

Fotografisch project resulterend in vogels gemaakt van bedrukte handdoeken en gipshanden. Te zien geweest in september 2018 in Wrongrong, samen met een boekpresentatie.

2018

Melvin Moti (NL 1977): Interwoven

Een film van ongeveer 30 minuten over mythische bergen in de Yaeyama-archipel in het zuiden van Okinawa (Japan). Onderdeel van een groter project getoond in 2021 bij Meyer Riegger, Karlsruhe.

2018

Joscha Steffens (DE 1981): Gamechurch

Een fotografisch project geproduceerd in het kader van de Wüstenrot Foundation Award for Documentary Photography. Gepresenteerd in Haus am Kleistpark, Berlijn, Fotomuseum Braunschweig en Folkwang Museum Essen in 2020.

2018

Benjamin Ramírez Pérez (DE 1988): Despair

In deze film worden 16mm-beelden van filmische re-enactments, gebaseerd op een Fassbinder-film met dezelfde titel uit 1977, in collageachtige lagen getoond om een ​​experimentele film over een tweeling te creëren. Getoond tijdens OFFSPRING 2018 (De Ateliers).